LIVE TEXT | Război în Ucraina. 2023 va fi anul ''victoriei'', afirmă preşedintele Zelenski. Sirenele au răsunat în toată Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 2023 va fi anul ''victoriei'', afirmă preşedintele Zelenski. Sirenele au răsunat în toată Ucraina

Este a 312-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Anul 2023 va fi anul "victoriei" în războiul împotriva Rusiei, a proclamat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în urările sale de Anul Nou.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:20 Sirenele au răsunat în toată Ucraina încă de la primele ore ale anului 2023.

La Kiev au avut loc mai multe explozii, dar și în alte localități încă de la primele ore ale anului 2023. Sirenele s-au auzit în toată țara, iar oamenii au strigat de la balcoane „Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!”.

Administrația militară din Kiev a afirmat că au fost distruse 23 de obiective aeriene lansate de forțele ruse. Atacurile asupra Kievului au avut loc la scurt timp după discursul lui Zelenski de Anul Nou.

UPDATE 05:00 Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război, cu puţin timp înainte de trecerea într-un nou an, transmite dpa.

Şeful biroului prezidenţial de la Kiev, Andrii Iermak, a precizat într-un comunicat distribuit pe Telegram că 140 de soldaţi s-au întors acasă. Agenţia de ştiri rusă TASS a transmis la rândul ei că armata rusă şi-a recuperat 82 de combatanţi, potrivit Agerpres.

Nu au fost furnizate detalii privind momentul sau locul schimbului. Ruşii restituiţi, în mare parte soldaţi răniţi, au fost transportaţi imediat la Moscova pentru continuarea tratamentului, a precizat TASS.

UPDATE 02:00 2023 va fi anul ''victoriei'', afirmă preşedintele Zelenski

Anul 2023 va fi anul "victoriei" în războiul împotriva Rusiei, a proclamat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în urările sale de Anul Nou, scrie AFP.

"Vrei credinţă şi speranţă? Ambele sunt de multă vreme în forţele armate (ucrainene) (...) Vrei lumină? Este în fiecare dintre noi, chiar şi atunci când nu există electricitate", a cărei furnizare este puternic afectată de masivele bombardamente ruseşti, a spus printre altele Volodimir Zelenski în mesajul său pe Telegram.

"La mulţi ani! 2023, anul victoriei noastre!", a încheiat el, la mai bine de zece luni de la declanşarea invaziei ţării sale de către Rusia, la 24 februarie 2022, chemându-şi compatrioţii la "muncă", la "luptă" şi "ajutor reciproc".

UPDATE 00:00 Zelenski salută memoria papei Benedict al XVI-lea şi îi atenţionează pe ruşi că ''un stat terorist nu va fi iertat niciodată''

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă memoria fostului papă Benedict al XVI-lea, despre care a spus că a fost un "eminent teolog" şi un "promotor al valorilor universale", relatează AFP, Reuters şi dpa.

"Exprim sincerele mele condoleanţe Papei Francisc, ierarhiei şi credincioşilor Bisericii catolice din întreaga lume pentru moartea papei Benedict al XVI-lea, eminent teolog, intelectual şi promotor al valorilor universale", a scris Zelenski pe Twitter, într-un mesaj care pare să fie, potrivit France Presse, un răspuns la condoleanţele exprimate mai devreme de liderul rus Vladimir Putin, acesta descriindu-l pe fostul papă drept "apărător al valorilor universale", relatează Agerpres.

Pe de altă parte, adresându-se poporului rus, Zelenski a asigurat pe Telegram că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată", iar "cei care ordonă astfel de atacuri şi cei care le execută nu vor fi iertaţi, eufemistic vorbind", a consemnat dpa.

În mesajul cotidian difuzat mai devreme decât de obicei, Zelenski a notat, în rusă, că Rusia nu este în război cu NATO, "aşa cum mint propagandiştii voştri".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat